luni, 13 februarie 2012

AbdomenulAbdomenul este alcătuit din şase inele la albinele lucrătoare şi matcă şi din şapte inele la trântor. Inelele sunt telescopate şi unite între ele printr-o membrană intersegmentară. Segmentele abdominale ca şi cele toracice de altfel sunt alcătuite din tergit, sternit şi două pleure. Tergitul ajută la expansiunea şi contragerea abdomenului.
Pe partea inferioară a abdomenului albinei lucrătoare, pe inelele 3, 4, 5, 6 sunt opt glande cerifere, numite şi oglinzi cerifere, glande ce matca şi trântorul nu le posedă, iar la capătul posterior, aparatul de venin.
SISTEMUL DIGESTIV
                                                               Intestinul anterior:
se compune din faringe ( cibarium ) , esofag a cãrui dilatare este gusa ( 55 - 77 mmł ) si proventricol care are rolul de valvã si filtru între intestinul anterior si intestinul mediu .
Glandele mandibulare
ale lucrãtoarelor secretã fermenti care înmoaie ceara si propolisul si dizolvã învelisul uleios al polenului . Glandele salivare cefalice produc fermenti pentru digestie iar cele toracice saliva necesarã asimilãrii hranei si curãtirii celulelor fagurelui . Glandele hipofaringiene secretã lãptisorul de matcã si au o dezvoltare maximã la lucrãtoarele de 5-10 zile dar pot fi reactivate în caz de necesitate . Glandele din gusa produc invertaza (descompune zaharoza în glucoza si fructoza ) si acid formic . Intestinul mediu este portiunea tubului digestiv unde are loc descompunerea glucidelor ( zaharuri ) , proteinelor ( albumine ) si lipidelor ( grãsimi ) si absorbtia lor în hemolimfa . Albinele nu pot digera amidonul ( decât cu granule foarte fine ) , lactoza si dextrinele . Prisosul de glucide ( glicogen ) , proteine si lipide este acumulat în "corpul gras" , în principal , între învelisul chitinos si diafragma dorsalã . Intestinul posterior cuprinde intestinul subtire si punga rectalã terminatã cu anusul . Tuburile lui Malpighi ( 200 de tuburi urinifere ) situate la nivelul unirii intestinului mediu cu cel posterior au functia de a elimina din hemolimfa deseurile organice ( uratii ) . Cele 6 glande rectale par a avea rolul de a capta apa din reziduri sau de a împiedica putrefactia acestora ( în punga rectalã se regleazã echilibrul dintre sãrurile si apa din corp ) .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu