vineri, 3 februarie 2012

Cate ceva despre albine.

Imi place natura si sunt pasionat de apicultura. Albinele ma fascineaza, în afară de intepaturile lor, dar si astea sunt bune pentru a ridica adrenalina si pentru a scapa de reumatism.  Si produsele lor pline de binecuvântare. Se spune că albinele au evoluat din viespi sălbatice care au prins gustul pentru nectar si s-au hotărât sa devina pana la urma vegetariene. Cu toate acestea, este clar că albinele există pe planeta noastră cam din aceleaşi timpuri de când au început sa înfloreasca primele plante.Albinele de orice fel aparţin unui ordin de insecte numit Hymenoptera, care înseamna "aripi membranate". Acest ordin, cuprinzând în jur de 100.000 de specii, include si viespi, furnicile, muştele. Din cele 25.000 de specii de albine descoperite, majoritatea sunt albine solitare, depunându-şi ouale în tunele pe care le excavează singure. Aceste albine asigura aprovizionarea cu hrană (miere si polen) pentru larve. Nu exista o hranire progresiva a larvelor de catre albinele adulte. Albinele sociale se grupeaza in colonii conduse de o singura femelă fertila, numită REGINĂ sau MATCĂ, care în general, este singura care depune ouă. Alergătura dupa nectar si alte sarcini, cum ar fi hrănirea reginei si a larvelor, curăţarea celulelor si curăţirea resturilor sunt indeplinite de albine numite ALBINE-LUCRĂTOARE. Mierea si polenul este depozitat si larvele sunt aşezate în celule facute din ceară secretată de albinele-lucrătoare

Sistemul social complex al stupului de albine care organizeaza pana la 40.000 de indivizi într-o singura unitate activa, a fascinat omenirea de secole.Corpul albinei este relativ delicat, durata de viaţă este scurtă.Totuşi, albinele nu par sa ţină seama de toate acestea atunci când cară în fiecare zi uriaşe transporturi de polen si nectar din flori pana în stup, astfel ca urmatoarele generaţii de albine să poata apărea.
 O colonie obişnuită poate număra zeci de mii de indivizi si pot trăi mai mulţi ani. Celulele sunt multifuncţionale, fiind folosite in mod repetat pentru creşterea larvelor si pentru păstrarea mierii si polenului. Hrănirea progresiva a larvei este îndeplinită de către albinele tinere, cu hrana produsa de glande aflate în cap, din miere si polen. Atributul principal al albinelor, care le-a fost esenţial pentru evoluţia speciei este comportarea lor în grup. Alta caracteristica importanta a albinelor este comunicarea informaţiilor despre sursele de hrana. Aceasta comunicare este facută prin intermediul "limbaju dansului".
                                                                         
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu