miercuri, 15 februarie 2012

Indivizii familiei de albine si inmultirea lor.

 In familia de albine distingem trei categorii de indivizi: matca, albina lucratoare si trantorul. Fiecare dintre acestia trec prin trei stadii de dezvoltare: ou, larva si nimfa.
Matca: Esta singura femela fecundata din stup, fiind responsabila de inmultirea albinelor din stup.Are corpul mai lung (20-25 mm ), capul mic, abdomenul dezvoltat, aripi mai mici si o greutate de 250-280 mg. In stup este de obicei o singura matca. Se dezvolta din acelasi ou ca si albina lucratoare. Diferenta este ca depunerea oului de catre matca se face in celule speciale numite botci si in modul de hranire. Cand albinele se pregatesc de roire, ele construiesc botci pe marginea fagurilor, botci de roire, in care matca depune oua. Cand familia ramane orfana dintr-un anumit motiv, albinele cladesc in mijlocul fagurelui botci de salvare, prin modificarea celulelor de lucratoare ce contin larve mai tinere de 3 zile. Aceste larve sunt hranite pana la capacirea botcilor numai cu laptisor de matca.                                                                                                                                           Albina lucratoare: Au talia mica 10-14 mm ), o greutate de aproximativ 100 mg si aripile de aceeasi lungime ca abdomenul. Albinele lucratoare sunt de fapt femele cu organulele de reproductie nedezvoltate. In familia de albine, acestea sunt in numar de aproximativ 10000 in periada de iarna si in sezonul activ ajung la 40000-80000.  In prima zi dupa depunere, oul sta vertical, a doua zi se inclina putin pentru ca a treia zi sa fie complet culcat pe fundul celulei Catre sfarsitul celei de a treia zi, albinele doici depun in celula laptisor de matca, produs de glandele lor salivare. Invelisul oului se moaie si din el iese larva. Aceasta are forma unui viermisor de culoare sidefie. In primele trei zile larva este hranita de albinele doici cu laptisor de matca. La aceasta, spre sfarsitul celei de-a treia zi, albinele adauga miere si pastura pentru ca incepand cu a patra zi larvele sa fie hranite numai cu amestec de pastura, miere si apa. In primele zile larvele stau incolacite pe fundul celulei.In ziua a sasea catre sfarsit larva se intinde in lungul celulei, cu capul spre deschiderea ei, nu mai primeste hrana si albinele astupa celula cu un capacel poros de ceara, amestecata cu polen. In interiorul celulei larva tese o gogoasa si in ziua a 14-a de la depunerea oului se formeaza nimfa. In ziua a 21-a iese albina lucratoare. 
Trantorul: Sunt prezenti in stup din primavara pana in toamna in numar de cateva sute.Au o lungime de 15-17 mm, capul globulos, aripi ce depasesc abdomenul si o greutate de 200 mg. Ei sunt masculii care imperecheaza matca.Provin din oua nefecundate. Daca la matca si lucratoare difera numai modul de hranire si anvelopa (celula), la trantor difera si oul. Pentru un trantor se consuma o cantitate de hrana de 2-3 ori mai mare, iar durata de dezvoltare este cea mai mare (24 de zile). 

 Albina lucratoare                           

   

                  Matca    Trantorul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu