duminică, 19 februarie 2012

Prinderea si ingrijirea roiului natural.

Prinderea şi îngrijirea roiului natural
De regulă, după părăsirea stupului, roiul se aşează în apropierea acestuia. Imediat după depistarea roiului ieşit, în funcţie de mărimea lui, se pregăteşte un corp de stup, în care se pun 2-3 faguri clădiţi care conţin miere şi păstură, un fagure artificial şi o diafragmă.
Dispozitivul de captare (coşniţă sau un sac de material plastic a cărui gură este fixată pe un cadru de lemn sau de metal, prevăzute cu un mâner de lemn, detaşabil, lung de 3-4 m) se fixează sub roi. Prin scurtarea crengii cu ajutorul unui cârlig din lemn, albinele împreună cu matca vor fi adunate în dispozitivul de captare, iar apoi golite în stupul pregătit.
Introducerea roiului în stup poate fi făcută şi prin urdiniş astfel: se deschide larg urdinişul stupului, iar albinele (roiul) sunt scuturate pe o pânză întinsă în faţa stupului pe pământ (fig. 3). La început albinele se îndreaptă în toate direcţiile dar apoi fiind atrase de mirosul de ceară încep să intre în stup, primele albine intrate lăsând semnale de chemare şi pentru celelalte prin bătaia aripilor şi secreţia glandei Nasonov precum şi prin semnale sonore.
Atragerea roiurilor de albine se poate face prin folosirea balsamului de Melissa officinalis, deoarece în compoziţia chimică a acestui balsam s-au identificat 23 substanţe volatile dintre care o parte sunt identice cu cele sintetizate de glanda lui Nasonov folosite în comunicarea dintre albine.
Dintr-o familie puternică se ridică o ramă cu puiet necăpăcit şi se introduce în ramele cu miere şi păstură, iar la o margine se pune un fagure artificial.
Urdinişul stupului în care a fost instalat roiul, va fi dimensionat în funcţie de puterea acestuia asigurând o deschidere de 1 cm pentru fiecare interval cu albine.
După 2-3 zile se efectuează un control sumar al roiului captat, ocazie cu care se verifică prezenţa şi activitatea mătcii.
În perioada imediat următoare se iau măsuri de întărire a noii unităţi biologice, astfel, ca la intrarea în iarnă să dispună de cel puţin 1 kg albine (cca. 10000 de indivizi) şi 12-15 kg rezerve de miere şi păstură, pentru a fi capabilă în sezonul următor să participe la valorificarea culesurilor. Roiurile insuficient dezvoltate, toamna se folosesc la întărirea altor familii.
Lucrările de îngrijire a roiurilor în cursul anului constă în:
• stimularea ouatului mătcii prin administrarea în hrănitor, din două în două zile, a 200-500 ml sirop de zahăr 1:1;
• înlocuirea mătcii epuizate biologic (ponta scăzută) cu o matcă tânără;
• introducerea periodică de rame cu puiet căpăcit luate de la familiile puternice;
• stimularea instinctului de clădit prin introducerea periodică de faguri artificiali;
• administrarea roiului în perioadele lipsite de cules, a câte 500 ml sirop de zahăr 1:1, din două în două zile.

 
(sursa: www.revista-ferma.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu