miercuri, 22 august 2012

Intretinerea familiilor de albine in stupi verticali

Putem alege intre doua tipuri de stupi: verticali cu magazine si verticali cu corpuri supreapuse. In acest articol vom aborda modul de lucru cu stupii verticali cu magazine.
Trecerea la acest tip de stup este un pas prin care apicultorul incepator ajunge la un nivel profesionist. Ca avantaje ale acestui tip de stup mentionam: pot fi folositi pentru a face pastoral, se pot instala pe pavilioane apicole sau pe vetre permanente.
Stupul etajat cu magazine este o combinatie intre stupul orizontal si cel cu corpuri suprapuse. Tehnologia de lucru este preluata de la ambele tipuri de stupi. In perioada de primavara modul de lucru este la fel ca cel de la stupii orizontali. Se fac restrangeri de cuib, impachetari, largiri ale cuibului iprin adaugarea de faguri claditi sau artificiali, etc.Cand familia de albine ajunge sa ocupe cei 10 faguri ai cuibului, iar matca depune oua pe fetele interioare ale fagurilor marginasi, stim ca a sosit momentul sa adaugam primul magazin. Acest lucru se intampla de obicei in preajma primului cules la salcam. Magazinul este completat cu faguri claditi si 2-3 faguri artificiali. Pentru a opri matca sa depuna oua in acesti faguri se lasa o distanta mai mare intre ei, in acest fel albinele ingrosand fagurii de recolta. 
Cand albinele au umplut cu miere majoritatea fagurilor din magazin si mai ales cand se observa capacirea superioara a acestora, stim ca a venit momentul sa adaugam un al doilea magazin. Acesta se aseaza deasupra cuibului, primind deasupra magazinul cu miere unde bineinteles va continua procesul de capacire. Asezarea unui magazin de recolta devine necesara uneori si pe timpul cand nu este cules, din cauza multimii albinelor, care ocupa pana la refuz fagurii din cuib. Dupa terminarea culesurilor mierea se recolteaza (asta daca nu a-ti facut-o deja) !!! La acest tip de stup intervine o problema majora : mierea depozitata in fagurii din cuib nu asigura cantitatea de provizii indestulatoare unei bune iernari(nu e insa o regula), si de aceea la terminarea verii trebuie facute hraniri de completare. Odata cu venirea timpului racoros, intretinerea albinelor se face din nou ca in cazul stupului orizontal.

Un comentariu:

  1. Furnizam si instalam sisteme (kituri) fotovoltaice atat pentru consumul propriu pentru ferme, hale industriale, case cat si pentru aplicatii mobile (microbuze, rulote, etc..)

    Dorim sa ne adresam tuturor clientilor, cu o solutie de reducere a costurilor pe parte de energie electrica.

    Sistemele sunt foarte simplu de instalat si extrem de utile pentru nevoile fiecarui client. Oriunde sunteti, puteti avea curent electric prin intermediul kitului fotovoltaic, putand acoperii tot consumul de care aveti nevoie.

    Pentru mai multe detalii va punem la dispozitie pagina noastra web: www.greenseiro.ro sau pe email: contact@greenseiro.ro

    RăspundețiȘtergere